top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıMerve Eskiköy

10 Maddede Hızlı İngilizce Öğrenmenin Yolları – Bölüm 2

İngilizce öğrenmek için yapacağınız tek kötü çalışma, yapmadığınız çalışmadır. Bunun yanı sıra elbette bu yolculuğu daha kolay ve hızlı hale getirebilecek yöntemler ve ipuçları mevcut. İngilizce öğrenmeyi kolaylaştıracak 10 iyi fikir için yazımıza göz atın!



İngilizce öğrenmek için yapacağınız tek kötü çalışma, yapmadığınız çalışmadır.

İngilizce Öğrenimini Sosyal Medyanıza Dahil Edin


Günün kaç saatini sosyal medyada geçirdiğinizi en iyi siz biliyorsunuz :) Takip ettiğiniz sayfalar arasına her gün yeni ifadeler, kelimeler, konuşma tüyoları ve diğer hap boyutunda bilgiler paylaşan sayfaları da alın. Fakat bunun yanı sıra muhakkak asıl amacı İngilizce öğretmek olmayan sayfaları da takip edin. Günlük hayattan haberler, komik paylaşımlar, ilgi alanınıza dair sayfalar, belki ilginizi çeken ünlülerin sayfaları ve paylaşımları sizin için sonsuz, keyifli ve zahmetsiz bir öğrenim kaynağı. Pek çok sınıf ortamından daha keyifli olduğu da kesin.


Elbette burada önemli olan bakış açınız, yani öğrenmeye merakınız. İngilizce paylaşımları gerekirse sözlük kullanarak anlamaya çalışın. Ayrıca bu yaklaşım, göz aşinalığıyla pek çok dilbilgisel kalıbı da öğrenmenize yardımcı olacaktır.


Dilbilgisine Değil, İletişime Odaklanın


Lise eğitimimiz bitene kadar aşağı yukarı 1000 saat İngilizce eğitimi aldığımızı biliyor muydunuz? Bitmeyen boşluk doldurma aktiviteleri, birbirine karışan “İngilizce Tenseler”, formüller, kitabın sonlarına doğru iyice içinden çıkılmaz hale gelen dilbilgisi konuları... Sonuç? Belki bir kahve isteyemeyecek binlerce yeni lise mezunu var. Arızalı bir sistemin ürünleri olsak da bu eksiklikle yaşamak zorunda değiliz.


Geçmiş, geçmişte kaldı. Bugün ise aynı yöntemlerle zaman ve motivasyon kaybı yaşamamak sizin elinizde. İngilizce öğreniminde pratik aşamasında kitaplar dolusu dilbilgisi çalışması yapmak yerine yazmayı, dinleyip not tutmayı, hatta kendi sesinizi kaydedip tekrar dinlemeyi ve hatalarınızı yakalamaya çalışmayı deneyin. En az kuralları öğrenmek kadar Instagram'da, Twitter'da ufak tefek cümleleri sözlük yardımıyla anlamaya ve hatta paylaşımlar/yorumlar yapıp insanlara ulaşmaya çalışın. Bir diğer boyut olarak, biriyle konuşma halindeyseniz karşı tarafın sadece verdiğiniz mesajla ilgilendiği, hatanızı kollamadığı ve sizi yargılamak için değil, sizinle konuşmak için konuştuğu düşüncesini benimsemeye çalışın. Dilbilgisel olarak kusursuz cümleler kurmakla uğraşmak yerine, sade ve öz cümlelerle mesajınızı vermeye odaklanın. İnanın; sade, net ve biraz hatalı bir konuşma o buram buram alıştırma kitabı kokan, zorlama cümlelerden daha iyi bir iletişim doğuruyor.


Anlamadan da Olsa Sürekli Dinleyin


Yapılan araştırmalar beynimizin dil öğrenmekten sorumlu mekanizmalarının bize fark ettirmeden sürekli olarak data topladığını ve kendini geliştirdiğini söylüyor. Aynı şey İngilizce öğreniminde de geçerli. Bir dile sürekli işitsel olarak maruz kalmak; o dilin fonetiği, kelimelerin telaffuzu; okulda tanıştığımız kelimelerin aksanla değişimi, doğal tonlama dahil olmak üzere bir çok şeye zaman içinde pasif olarak çalışmamızı sağlıyor. Aynı zamanda dilbilgisel kalıplara da kulak aşinalığı kazanıyoruz.


Arabanızda, odanızda, ofisinizde yabancı haber kanallarını, film veya dizileri, şarkıları eksik etmeyin. Hatta duyduklarınızı acemice de olsa bol bol tekrar etmeye çalışın. Bu, kulağınızı eğitmek ve telaffuzunuzu güçlendirmek için harika bir fırsat.


İngilizce Günlük Tutun


Güzel bir defter edinip her gün birkaç satır yazmak; hatta bunu yaparken yeni öğrendiğiniz ifadeleri de bol bol kullanmak hem öğrenme sürecinizi hızlandırır, hem de geriye dönüp baktığınızda ne kadar ilerleme kaydettiğinizle ilgili bir fikir verir. O gün içinde olanları, planlarınızı, günün haberlerini ve herhangi bir konu hakkındaki düşüncelerinizi yazmaya gayret edin. Burada önemli noktalardan biri, bunu başlı-sonlu bir proje gibi görmeniz. Örneğin üç ay günlük tutacağım diye net bir hedef koyarsanız, gözünüze daha yapılası gelebilir. Çevrenizde İngilizce bilen biri veya İngilizce eğitimi aldığınız bir yer varsa, yazdıklarınızı muhakkak gösterip geribildirim almanız bu işi çok daha verimli hale getirecektir.

84 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page